октомври 12, 2023

Одбележување на Недела на борба против шеќерна болест

Црвен крст на Република Северна Македонија – Општинска организација Куманово традиционално ја одбележува Неделата на борба против шеќерна болест од 10-16 октомври 2023 под мотото “Здрави животни навики во превенција на дијабетес”.
🤍Со таа цел, на ден 12.10.2023 година во просториите на Здружението на пензионери Куманово се одржа едукативно предавање за шеќерна болест (Diabetes mellitus). Предавањето го спроведе д-р Елена Николиќ и на истото присуствуваа 60 лица. Присутните имаа можност да се запознаат што значи шеќерна болест, типови на дијабет, симптоми и знаци, и како со здрави навики (правилна исхрана и физичка активност) може да се придонесе во превенција или нормализирање на шеќерот во крвта. По предавањето, им беше измерен шеќерот во крвта, како и им се укажа на тоа што треба да преземат за да го нормализираат истиот.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
< врати се назад